HVA’ MED EN SIX-PACK?

Med august blev det endelig sommer i Danmark. For helvede, hvor havde du ventet på den – og på at køle ned og koble af med en six-pack, mens du langsomt forvandledes til stegt flæsk i den sydende sol. Er du Københavner, har du måske foldet flæsket ud på Islands Brygge, side om side med overfloden af spornoseksuelle og bikinikroppe. Hører du til flertallet har du haft masser af kolde forsyninger med ud i varmen, og måske har du kigget ned af dig selv og stillet dig det lille spørgsmål: Burde jeg måske hellere flashe six-packen fra maveskindet, frem for den i favnen?

STRONG IS THE NEW SKINNY

Vi lever i en tid, hvor sundhedskulturen har kronede dage; mens danskerne tygger protein og palæo som aldrig før, fedes fitnesscentrene konstant op med nye medlemmer. På Instagram har hashtagget #getfitordietrying mere end 200.000 opslag, mens en søgning på #eatclean giver knapt 26 mio. resultater.
Strong is the new skinny”; at være trænet forbindes med six-pack, squat-butt og gode guns – og om du ynder at få sved på panden eller ej, pibler sveden nemt frem, hvis du ikke konstant følger forskrifterne for at være ”badebuks-” eller ”bikiniklar”.

YDE FOR AT YDE?

Jeg er selv en af de irriterende typer, der træner flere gange ugentligt og spiser – meget – sundt. Træningen er blevet en stor del af min tilværelse – noget, jeg prioriterer meget højt. Den er blevet min lykkepille, mit pusterum, en måde hvorpå jeg kobler hjernen fra. Det giver et mentalt løft, et overskud, hver gang hjertet galoperer og endorfinerne halser efter. Og at føle mig stærk, i form og, ja, tynd og tonet, er blevet til et velvære for mig.
For det meste.
Jeg yder for at nyde – men må indrømme, at jeg ofte skipper nydelsen, til fordel for ydelsen. Selvom jeg surfer stabilt med på fitnessbølgen, har jeg langt fra let ved at hoppe i bikinien og bølgen blå – navnlig på de dage, der domineres af utilfredshed med min krop. Endnu værre står det til med at droppe en tur i træningscenteret, til fordel for en tur på druk; at gå på kompromis med min ”sunde” livsstil medfører stensikkert dårlig samvittighed. Dårlig samvittighed, der hører ingen steder hjemme – for når det kommer til stykket, hvor sundt er et liv på palæo og løbebånd så, hvis det spænder ben for et socialt liv?

DEN SUNDE SIX-PACK

Tænker man ”sundhed” i dag, tænker man oftest på motion og sund kost. ”Den sunde krop” er slank og tonet. ”Det sunde liv” byder helst på glutenfri hjemmebag, friskpresset grøntsagsjuice og et generelt overskud til at dyrke sig selv, sin ”mindfullness” og krop – og den god karriere, de høje karakterer og det velfungerende sociale liv, naturligvis.
Sundhed bliver på mange måder gjort op i præstationer, som så meget andet i vores samfund – og indebærer derfor nemt en vis grad af (selv)kontrol.

Men kan six-pack’en fra supermarkedet være ligeså sund, som den hjemmedyrkede?
JA! Sundhed er også evnen til at slippe kontrollen. At finde en balance, hvor der også er plads til bare at være, nyde og træffe beslutninger på baggrund af lyst – ikke vaner, restriktioner og diverse sundhedsguruers råd. Man mister ikke sin form, ved at skeje ud engang imellem – man risikerer til gengæld at blive ramt af en lykkerus, der ikke findes i fitnesscenteret: lykkerusen fra det gode selskab, den gode brandert og de gode oplevelser.

Måske er du også blevet hooked på træning – måske har du aldrig rørt et par løbesko, og heller ikke intentioner om det. Men hvad enten du lever efter mantraet #getfitordietrying eller ej, husker du så af og til at gi’ slip på sundhedskontrollen – og den dårlige samvittighed?